Traditionele Ethiopische koffie ceremonie
Koffie drinken is in Ethiopie een langdurige ceremonie die als volgt verloopt:
Op de lemen vloer van de woning spreidt de vrouw des huizes vers gras uit. Dan komt de trots van de familie tevoorschijn: het koffiekistje. Daaruit haalt ze een tafeltje ter grootte van een dienblad, versiert dat met bloemen en zet er piepkleine kopjes op, die ze nog even met wat water omspoelt. Dat is een ritueel, want schoon waren ze al.
De groene koffiebonen worden geroosterd in een pannetje boven een gloeiend houtskoolvuurtje, terwijl de gasten eromheen zitten en genieten van de heerlijke geuren die langzaam vrijkomen. Zodra de bonen mooi bruin zijn, wordt het pannetje van het vuur gehaald en onder ieders neus gehouden, zodat het heerlijke aroma geen mens ontgaat. Terwijl de bonen op een rieten matje afkoelen, wordt er gezouten popcorn geserveerd (datzelfde matje is eerder gebruikt om het vuur aan te wapperen). Het koffiewater staat inmiddels op in een bol stenen kruikje met een slanke hals. Op een paar gloeiende kooltjes brandt wierook voor de juiste sfeer! Dan stampt de gastvrouw in een houten vijzel de koffie fijn. Het rieten matje fungeert nu als trechter om de gestampte koffie in het potje te doen, zodra het water kookt.
Het brouwsel moet drie keer opkoken, waarbij het de kunst is om het niet te laten overkoken. Het inschenken vereist enige vaardigheid: met een heel hoge straal giet de gastvrouw de koffie in de kopjes. Een prop paardenhaar of sisal in de tuit van het kruikje dient als zeefje. Het eerste kopje is loeisterk en mierezoet. Vroeger dronken de Ethiopiers hun koffie met zout, boter of kruiden tot de Italianen zo rond 1935 suiker introduceerden.
Gewoonlijk krijg je drie kopjes aangeboden ter herinnering aan de drie broers die de grondleggers zijn van deze ceremonie. Zij kwamen elkaar na lange tijd tegen en hadden veel te vertellen. De oudste broer, Abol, zette koffie, toen die op was waren ze nog lang niet uitgekletst. De volgende broer, Huletegna, brouwde ook een kruik koffie en omdat toen nog niet alles gezegd was, zette de derde broer, Bereka, er ook nog maar een.
De pot wordt na elke ronde bijgevuld met water, zodat het laatste kopje nogal slap is. De drie gangen worden nog altijd met de naam van de broers aangeduid. De naam van de derde broer betekent: Veel heil en zegen!
Bereka!
Helenawit doet deze ceremonie voor U op locaties waar u wilt zoals vergaderingen, feesten en partijen, maar ook bij thuis.
Ze kan de traditionele Ethiopische koffieceremonie uitvoeren voor maximaal 12 personen.
Bel nu en maak een boeking.
Trefwoorden: koffie, koffieceremonie, ethiopian, ethiopische, zuid-holland, all-inclusive, rotterdam, amsterdam, den haag, utrecht, koffie zetten, traditioneel, traditionele, uniek, zeer interessant,
Werkgebied:
Nieuwerkerk aan den IJssel, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Zevenhuizen Zh, Krimpen aan den IJssel, Moordrecht, Gouda, Bleiswijk, Waddinxveen, Moerkapelle, Berkenwoude.